Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Životnosť PUR peny

Striekaná izolačná pena sa v poslednej dobe teší čím ďalej väčšej obľube. A nie je sa čomu čudovať – nielenže PUR pena dokonale tesní a izoluje a jej nanesenie je veľmi rýchle, ale zároveň sa tento izolant vyznačuje značne dlhou životnosťou. Naša chytrá pena má napríklad životnosť cez 30 rokov. Ako dlho tu s nami polyuretánová pena už je a ako dlho s nami ostane?

Izolačná pena z 20. storočia

Izolačná pena nie je na poli izolácie žiadnou novinkou. Prvýkrát sa tento spôsob zateplenia začal v stavebníctve používať už v 60. rokoch minulého storočia, a to v USA. Vtedajšie peny neboli zďaleka dokonalé, primárne išlo o značnú ekologickú záťaž na okolitú krajinu. Výrobcom sa však postupným vývojom tento problém podarilo eliminovať a súčasné polyuretánové peny sú už plne zdravotne vyhovujúce a šetrné k prírode.

PUR pena ako doživotná záležitosť

Nie je divu, že si penová izolácia za dekády svojej existencie dobyla srdcia mnohých domácností a jej obľuba stále viac rastie. Môžu za to jej dokonalé tesniace vlastnosti, kedy na rozdiel od sklenej vaty či iného izolantu pena bezchybne priľne na akýkoľvek povrch a obalí ho hrubou penovou vrstvou, ktorá má nízku tepelnú vodivosť a nie je jej potreba toľko, ako u iných konvenčných materiálov.

Jej najväčšia výhoda avšak nesporne spočíva v dĺžke životnosti a v nemenných vlastnostiach. My v Chytrej pene uvádzame životnosť až 30 rokov, väčšinou je to ale oveľa viac a penová izolácia sa tak stáva doslova celoživotnou záležitosťou.

Keď preto rátate vstupné náklady, berte do úvahy to, že napríklad minerálna či sklená vata je radovo lacnejšia, jej životnosť je ale iba 10−15 rokov a časom navyše stráca svoje hydroizolačné vlastnosti. Na rozdiel od toho penová izolácia zostáva po dlhé dekády prakticky nemenná – nijak z nej neubúda, na rozdiel od vaty má nulovú potravinovú hodnotu pre hlodavcov a škodcov a vďaka vysokým hygienickým štandardom a odolnosti voči plesniam je jej životnosť o to dlhšia.

Návratnosť vstupnej investície sa teda u chytrej peny pohybuje v rozmedzí len 5−8 rokov. Potom už budete na penovej izolácii iba zarábať – nemusíte za pár rokov riešiť nové zateplenie, ušetríte až 70 % nákladov na vykurovanie a ak by bol s izoláciou akýkoľvek problém, dávame na našu prácu záruku 5 rokov.

Chcete si nechať zatepliť byt či dom? Ozvite sa nám – radi vám pomôžeme a spoločne vyberieme vhodné riešenie pre vašu konkrétnu situáciu.

Cenová kalkulácia