Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Chytrá pena nebo polystyren?

Tepelná izolácia budov je veľmi dôležitou témou, ak je totiž precízne urobená, môže ušetriť veľa peňazí na únikoch energie a tiež uľaviť životnému prostrediu. Izolačných materiálov je viac druhov a líšia sa svojimi vlastnosťami, ako je napríklad súčiniteľ tepelnej vodivosti, schopnosť látky vyrovnávať teplotné rozdiely, ale aj mnohými ďalšími, priľnavosťou, životnosťou a pod. Aké sú rozdiely medzi izoláciou polystyrénom a Chytrou penou?

Polystyrén EPS

Polystyrénu sa v stavebníctve používa viacero typov, najčastejšie však EPS a XPS polystyrény. Expandovaný penový polystyrén sa značí skratkou EPS a číslom, ktoré vyjadruje napätie v kPa pri 10% stlačení.

V stavebníctve sa používa EPS od 70 do 150, v závislosti na tom, či ide o spodnú alebo vrchnej vrstvy izolácie a nakoľko bude zaťažovaná. EPS sa vyrába napenením polystyrénových guličiek s pridanými retardéry horenia pre zaistenie samozhášlivosti. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje od λ = 0,037 - 0,039 W / (m.K).

Polystyrén XPS

Extrudovaný polystyrén (XPS) sa tiež označuje číslom vyjadrujúcim napätie pri 10% stlačení. Vyrába sa z ropy, polystyrénového granulátu, ktorý sa extruduje spoločne s rozpínavým plynmi. Výhoda XPS je jeho takmer nulová nasiakavosť spôsobená uzavretou štruktúrou pórov a pevnosť v tlaku. Ako taký sa hodí do zaťažovaných konštrukcií. Súčiniteľ tepelnej vodivosti je λ = 0,030-0,038 W / mK.

Polystyrény sú obľúbené kvôli nízkej cene a ľahkému domácemu použitiu. Medzi nevýhody polystyrénov patrí kratšia životnosť, drobeniu spôsobené UV žiarením a vznik špár v nedokonalých vrstvách.

Polyuretánová pena

Polyureatnová pena vzniká reakciou viacfunkčných izokyanátov s polyalkoholy priamo pri nástreku na mieste aplikácie. Pena naberá na objeme a vytvára súvislú vrstvu bez škár, s ktorou možno ľahko izolovať aj menej prístupné miesta. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje od λ = 0,0217 - 0,037 W / (mK). Polyuretánová pena sa delia na tvrdú a mäkkú, ktoré sa líšia bunkovou štruktúrou - buď je uzavretá, alebo otvorená. Tvrdá pena je nenasiakavá, rovnako tak ako polystyrén a nehodí sa pre priamy kontakt s vodou. Peny aj polystyrény sú tepelnou izoláciou, ale nefungujú ako hydroizolácia.

Penou možno izolovať celú stavbu, od základov až po strechu. Najväčšou výhodou Chytré peny je extrémne dlhá životnosť, pena takmer nemiznú a neubúda a môžeme ju preto nazvať doživotnú izoláciou. Má veľmi nízku hmotnosť a možno ju ľahko využiť aj pri dodatočnej izolácii, nezaťažuje konštrukciu stavby. Je vysoko priľnavá a spĺňa najvyššie hygienické štandardy, nechutí totiž hlodavcom a je vysoko odolná proti plesniam.

Investície sa vráti

Nevýhodou najmä pre domácich majstrov je to, že penu nemožno naniesť svojpomocne. Aplikátor musí byť profesionálne vyškolený, aby zachoval všetky bezpečnostné a technické postupy, aby výsledná izolácia naozaj mala svoje unikátne vlastnosti.

Druhou nevýhodou (len na prvý pohľad) je vysoká cena. Avšak, úspora na energetických únikoch je tak výrazná, že sa celá investícia vráti do 3 -5 rokov. Okrem toho sa o izoláciu až do konca života nemusíte starať, čo je veľmi príjemné.

Cenová kalkulácia