Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Ako izolovať vlhkú pivnicu?

Izolace sklepaPivničné priestory, a to nielen pri starších typoch domov, sú spravidla miestom, kde sa zadržiava väčšie množstvo vlhkosti. V prípade, že včas nezakročíte, môže vlhkosť prestúpiť do stien domu a mať tak negatívny vplyv nielen z estetického hľadiska, ale najmä na zdravie obyvateľov, pretože dáva ideálne podmienky vzniku plesní. Aby ste mohli pivnicu využívať na váš prospech a nadmerná vlhkosť, ktorú často sprevádza aj nepríjemný zápach, vám nekomplikovala život, je potrebné premyslieť ako pivnicu správne zaizolovať. Ako na to sa dozviete v tomto článku.

Najprv nájdite príčinu

Keď zistíte, že je vaša pivnica nadmerne vlhká, je dobré najskôr vypátrať príčinu, kadiaľ voda do stavby preniká. Najčastejšie sa jedná dôsledok priameho kontaktu vonkajšej strany objektu so zeminou, presakovaním spodných vôd, zle tesniacim potrubím alebo vzdušnou, kondenzačnou vlhkosťou v interiéri, pokiaľ priestor používate napríklad ako práčovňu. Keď túto príčinu odhalíte, budete môcť zakročiť a pivnicu správne zaizolovať tak, aby spĺňala vaše predstavy.

Starostlivosť pri každom kroku

Pri riadnej izolácii pivničných priestorov by v prvom kroku malo dôjsť k odizolovaniu základov a následnej drenáži. Buďte starostliví a po odkopaní zeminy k základom nechajte priestor riadne preschnúť. Do vykopaných dier následne aplikujte nopovú fóliu, ktorá zaistí odvetrávanie. Následne aplikujte geotextíliu, štrk a drenážnu rúrku na odvod prebytočnej vody. Nakoniec priestor zasypte okruhliakmi alebo kamienkami. Táto metóda je vhodná ako pre novostavby, tak aj pre rekonštrukcie starých objektov. Dosiahnete tak kvalitnú izoláciu proti zemnej vlhkosti, presakujúcej vode i zadržiavacej presakujúcej vode. Každú novú hydroizoláciu základov je však odporúčané konzultovať s odborníkom, aby nedošlo k narušeniu alebo poškodeniu stavby.

Buďte múdri – zvoľte Chytrú penu

Čo sa týka samotného izolačného materiálu, na výber máte z niekoľkých druhov. V posledných rokoch medzi tie najpopulárnejšie patrí penová izolácia a to vďaka jej unikátnym a výhodným vlastnostiam. K tým najväčším výhodám patrí najmä možnosť aplikácie na akýkoľvek povrch a schopnosť plne nahradzovať všetky štandardné izolačné vrstvy.

Chytrá pena je zdravotne nezávadná, neusadzuje sa v nej prach a ďalšie nečistoty, a je teda ideálnym riešením pre alergikov. Veľkou výhodou je aj možnosť izolácie aj veľmi atypických či zošikmených priestorov vďaka jednoduchej aplikácii. Vyniká navyše svojou recyklovateľnosťou a dlhou životnosťou.

Aplikáciu tohto materiálu môžete s trochou zručnosti vykonať aj svojpomocne, vždy však odporúčame zveriť tento dôležitý úkon do rúk odbornej firmy. V Chytré pene sa postaráme o všetky prípravné, aplikačné aj upratovacie práce. Obráťte sa na nás, spoločne vymyslíme to najlepšie riešenie priamo pre vás.

Cenová kalkulácia