Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

V čom je PUR pena výhodnejšia než izolačná vata a prečo?

Rozhodujete sa, ktorý materiál využiť pre zateplenie domu a ste stále na vážkach? Prinášame vám prehľad hlavných výhod chytrej peny v porovnaní s minerálnou vatou.

Striekaná polyuretánová pena, alebo tiež chytrá pena, predstavuje na rozdiel od minerálnej vaty a ďalších izolantov celý rad výhod. Či už zatepľujete celý dom, alebo len jeho časť, chytrá pena vás vo svojej variabilite nenechá v štichu.

Uzavretá bunková štruktúra = dokonalá tepelná izolácia

Hlavná prednosť chytrej peny je daná už samotnou chemickou štruktúrou tohto izolantu. Zatiaľ čo izolačné vaty sú vytvárané buď z kameňa, alebo zo zmesky skla a piesku, PUR pena je tvorená kapsulami naplnenými vzduchom, čo vytvára dokonalú vzduchotesnú izoláciu (lambda = 0,033−0,045 W/m.K). Pri samotnom nástreku dochádza ku kompletnému utesneniu aj zložito tvarovaných povrchov, keďže PUR pena je pôvodne v tekutom skupenstve a je možné ňou teda pokryť aj najmenšie škáry. Preto tiež nevytvára tepelné mosty, ako tomu býva u izolačných vát. Zmes pri dopade na povrch okamžite reaguje, dôjde k absolútnemu priľnutiu k izolovanému povrchu a počas dvadsiatich sekúnd vytvorí tvrdú pochôdznu vrstvu, ktorá mnohonásobne zväčší objem.

Na PUR penu je tiež nanesená UV ochranná vrstva (buď na báze akrylátu – ktorý je cenovo dostupnejší, ale má nižšiu životnosť v pomere ku svojej hrúbke, alebo na báze drahších, ale kvalitnejších silikónov). Táto vrstva chráni penu pred dlhodobými účinkami UV žiarenia a životnosť penovej izolácie sa tak zvyšuje.

Hrúbka izolantu hrá tiež dôležitú úlohu

Pri výbere medzi chytrou penou a izolačnou vatou niekedy narazíte na názor, že vrstva vaty je hrubšia, preto musí zákonite lepšie izolovať. Nie je to tak. U vatových izolácií často dochádza k zámernému nadužívaniu napr. v prípade medzikrokvovej izolácie, kedy je potrebné naniesť aj druhú, podkrokvovú vrstvu, čo u PUR peny nie je treba. Pri použití izolačnej vaty zároveň nie je možné dosiahnuť dokonalé priľnutie k izolovanému povrchu, ako je to u chytrej peny, môže preto dochádzať k tvorbe vzduchových bublín, prúdeniu vzdušnej vlhkosti, zosadaniu a k riziku kondenzácie vodných pár.

Je tiež dôležité spomenúť, že sila izolácie PUR penou je vždy minimálne 30 mm a súčasne je možné nanášať ľubovoľný počet penových vrstiev. U izolácie chytrou penou pritom nedochádza k prílišnému zaťaženiu nosných konštrukcií – pri hrúbke 30 mm činí váha iba 2,5 kg/m². Chytrá pena zároveň ponúka vysokú pevnosť v tlaku (min. 4 kg/cm²).

Vplyv klimatických podmienok a odborná inštalácia

Pri aplikácii chytrej peny je potrebné dbať na vhodné klimatické podmienky – penová izolácia by sa ideálne mala nanášať za slnečného a bezveterného počasia. Okrem toho je tu nutnosť povolať k realizácii špecializovanú firmu. Izolačnú vatu síce zvládne naniesť aj poučený laik, môže ale pri aplikácii urobiť rad chýb. Firma na druhú stranu vyšle na miesto odborníkov, ktorí boli riadne preškolení pre správnu realizáciu penovej izolácie, a tak sa riziko chyby značne znižuje.

Cenová kalkulácia