Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Tepelná izolácia: Viete, ktorá je tá správna pre pasívny dom?

Premýšľate nad stavbou alebo kúpou energeticky pasívneho domu? Poradíme vám, ako ho správne tepelne izolovať.

Energeticky úsporné bývanie je hitom

Trend súčasnosti je energeticky úsporné bývanie s minimálnymi nárokmi na spotrebu energie pri vykurovaní. Kompletné zateplenie domu sa v dnešnej dobe považuje za štandard. Nízka spotreba energie je dokonalou súhrou niekoľkých elementov: kvalitného projekčného návrhu, technológií a materiálov. Dôležitú úlohu v tomto systéme zohrávajú tepelné izolácie. Viete, aké zateplenie pasívny dom vyžaduje?

Poměr 1:1

Či už na stavbu pasívneho domu zvolíte tehly, pórobetónové tvárnice alebo steny z liateho betónu, všetky je potrebné doplniť o vhodnú tepelnú izoláciu. S kvalitným izolačným materiálom totiž pri rovnakej hrúbke obvodovej steny dosiahnete lepšie tepelnotechnické vlastnosti budovy. Navyše tým zmenšíte mnohé tepelné mosty a oddelíte fasádu od terénu. Pre pasívny štandard masívnych konštrukcií je väčšinou nutná celková hrúbka obvodovej konštrukcie asi 50 centimetrov. Pomer muriva a tepelnej izolácie býva zvyčajne 1: 1, čiže 25 - 30 cm steny a 20 - 25 cm tepelnej izolácie. Riešenie tohto parametra je však individuálna, podľa konkrétnych podmienok stavby. Tepelnou izoláciou fasád pasívnych domov býva najčastejšie polystyrén alebo minerálna vlna v požadovanej hrúbke. Určujúcou parameter je súčiniteľ tepelnej vodivosti. V princípe sa dá povedať, že čím menší súčiniteľ, tým lepšie tepelnoizolačné vlastnosti materiálu. Súčasné tepelnoizolačné materiály dnes ponúkajú hodnotu 0,03 až 0,04 W / m2K. Naša chytrá pena má súčiniteľ dokonca 0,023 W / m2K.

Izolácia stien - jednoduchá a rýchla

Pri ľahkej drevenej konštrukcii vypĺňa priestor medzi vnútorným a vonkajším plášťom tepelná izolácia, ktorá zaberá takmer celú hrúbku obvodovej steny. Tá meria zhruba 40 centimetrov, vďaka čomu dokážete pri rovnakom pôdoryse domu ušetriť priestor. Na izoláciu obvodové steny sa väčšinou používa striekaná izolácia, minerálna vlna, fúkaná izolácia z celulózy alebo minerálnej vlny, prípadne alternatívne ovčia vlna, ľan alebo konope. Akumulačná schopnosť v takýchto domoch zabezpečujú masívne podlahy či vnútorné steny, ľahký "obal" stavby to neumožňuje.

izolujte podlahu

Keď chcete dosiahnuť minimálnu energetickú spotrebu domu, nemali by ste zabudnúť na teplo unikajúce podlahou. Je to dôležité aj za cenu zložitejších detailov či použitie náročnejších materiálov, ako je striekaná pena, penové sklo či extrudovaný polystyrén. V prípade konštrukcií s podlahou na teréne sa odporúča hrúbka tepelnej izolácie minimálne 15 centimetrov. Ak sú stropy dostatočne vysoké, je možné izolovať aj nad existujúce podlahou. Nevykurovanú pivnicu je nutné oddeliť od vykurovaného priestoru, najlepšie izoláciou 10-15 cm na spodnej strane stropu pretiahnutou dole po stenách min 50 cm.

Izolácia strechy? jednoduchá

Na strechy kladieme v pasívnych domoch podobné požiadavky ako na obvodové steny a väčšinou postačia bežné konštrukcie, kde zväčšíme hrúbku izolácie. Problémom môže byť príliš členitá strecha - narastá tak ochladzovaná plocha a pribúdajú problematické detaily. U tohto zateplenia je striekaná pena ideálna, pretože si so zateplením ťažko dostupných miest poradí.

Dajte pozor na zateplenie okien

Teplo musia zastavovať aj okná a dvere. Nevyhnutné sú okná s izolačným trojsklom. Ich súčiniteľ prestupu tepla Ud má byť pod 0,85 W / m2K. Rovnaké parametre musia spĺňať aj exteriérové dvere. Veľmi dôležité je však aj ich osadenie a utesnenie. Pri použití striekanej peny si musíte dať veľký pozor s orezaním. Ak sa pena nesprávne oreže, môže to spôsobiť zbytočné tepelné úniky.

Riešením tohto problému je montáž okien pomocou utesňovacích pások, ktoré zaisťujú zvnútra parotesné a zvonku paropriepustné uzatvorenie škáry medzi oknom a murivom. Medzera medzi páskami sa vyplní nízkoexpanznou PUR penou bez orezávania.

Každý dom možno zatepliť, niektoré však horšie

Viac-menej u všetkých typov nehnuteľností a objektov možno rapídne zlepšiť energetické vlastnosti. Zmyslom je celková obnova, ochrana existujúcich konštrukcií, predĺženie životnosti, zvýšenie komfortu a zároveň aj ceny nehnuteľností. Podľa údajov Centra pasívneho domu môže byť vhodne obnovené a zateplené až 90% všetkých domov v ČR.

Cenová kalkulácia