Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Preferujete ekologické bývanie? Zvážte zateplenie Chytrou penou

PUR pena ponúka mnoho funkcií – primárnych aj doplnkových. Izoláciu obytného kontajneru aj odhlučnenie bytu v paneláku. Je ideálnou voľbou tiež k zatepleniu ekologických budov. A navyše na ňu môžete získať dotáciu. Ako na to a prečo o nej vlastne uvažovať?

Kvalitne vykonané zateplenie je pre príjemné bývanie absolútne kľúčové – vedie k vyššiemu komfortu aj úspore. Ako už bolo veľakrát povedané, materiál musí byť od overeného výrobcu a zateplenie vykonané odborne, potom je možné ľahko dosiahnuť aj nízkoenergetický štandard.

Zateplite ekologický dom

Nízkoenergetické bývanie sa rýchlo stáva novým štandardom – šetrí nielen prírodu, ale aj vašu vlastnú peňaženku. Významne zníži vaše náklady na vykurovanie, čo znamená automatické zníženie emisií oxidu uhličitého. Aktuálne sa najčastejšie stretávame buď s nízkoenergetickými, alebo pasívnymi domami. Obidva štandardy vyžadujú perfektné utesnenie okien a samozrejme dôkladné zateplenie celej stavby – aj so všetkými kritickými oblasťami.

Nízkoenergetický alebo pasívny? V čom je rozdiel?

Rozdiel je predovšetkým v spotrebe tepla a kritériách na zateplenie. Spotreba nízkoenergetických domov za rok je približne 50 kWh/m² a u pasívnych do 15 kWh/m² za rok. Celá stavba musí byť samozrejme v oboch prípadoch detailne premyslená – nič sa nesmie podceniť.

V prvom prípade využívame službu Premium a zosilnený nástrek PUR peny – u mäkkej peny to je 250 až 310 milimetrov a u tvrdej medzi 160 a 190.

U pasívneho domu musí byť vrstva zateplenia širšia. Tu využívame Chytrú penu Pasiv, kde sa sila nástreku pohybuje cez 200 mm v prípade tvrdej peny a v prípade mäkkej dokonca od 320 mm vyššie. Pasívne domy totiž fungujú na inom princípe než tie klasické – na systéme riadeného vetrania s rekuperáciou.

Ako získať dotáciu?

Chcete znížiť energetickú náročnosť vášho domu alebo zvažujete zadováženie novej stavby? Aktuálne je možné stavať len stavby, ktoré nízkoenergetickému štandardu zodpovedajú. Aby ste si celý proces zjednodušili, môžete využiť dotačný program Nová zelená úsporám, ktorý podporuje renováciu stávajúcich domov, stavbu novostavieb v pasívnom štandarde, výmenu zdrojov tepla, zelené strechy, fotovoltaické systémy aj systémy riadeného vetrania.

Zažiadať o dotáciu môžu fyzické aj právnické osoby a vlastníci aj stavebníci bytového či rodinného domu. Žiada sa pomocou online formulára na webe dotačného programu. Jednotlivé žiadosti prijíma Štátny fond životného prostredia.

Cenová kalkulácia