Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Prečo narastajú ceny izolačných materiálov? Na vine je aj požiarna bezpečnosť

Ceny tepelnoizolačných materiálov v poslednej dobe rastú. A na vine nie je len zvýšený dopyt, ale aj norma ČSN 73 0810 o požiarnej bezpečnosti stavieb, ktorá trebárs vyžaduje, aby bol pruh minerálnej vaty širší ako predtým.

České stavebníctvo prosperuje a nie je preto divu, že sa zvyšuje dopyt na stavebné materiály. Aj ceny tepelnoizolačných materiálov, najmä minerálnej vaty a polystyrénu rastú. Ak sa tento rok chystáte zatepľovať, vyberajte izolačné materiály dobre a tak, aby cena za zateplenie nebola premrštená. Čo všetko za nárastom cien stojí?

Nedostatok materiálu aj pracovníkov

Česká ekonomika je na tom dobre a praje najmä menším stavebným projektom, tých väčších je naopak menej. Stavebné firmy majú dostatok práce, zvyšujú dopyt po stavebných materiáloch, ktorých je nedostatok. Tým sa predlžujú lehoty na dodávky materiálov aj realizáciu stavebných projektov. Následkom toho rastú ceny aj pri tepelnoizolačných materiálov, u polystyrénu a minerálnej vaty až o 30 %.

Druhým problémom, ktorý tlačí ceny nahor, je nedostatok pracovníkov. Vďaka rekordne nízkej nezamestnanosti je pre väčšinu firiem veľmi ťažké získať kvalifikovaných pracovníkov, takže zvyšujú mzdy existujúcim pracovníkom a ponúkajú vyššie nástupné platy.

Sprísnenie novely o požiarnej bezpečnosti stavieb

Na začiatku augusta roku 2017 vstúpila do platnosti novela normy ČSN 73 0810 o požiarnej bezpečnosti stavieb, ktorá sprísnila minimálne limity veľkosti protipožiarneho pruhu minerálnej vlny na 900 mm. V susedných krajinách je pritom tento limit 4,5 krát nižší. Dôsledky nového predpisu budú najviac poznať pri rekonštrukciách bytových domov s výškou medzi 12 až 22,5 m. Zateplenie týchto budov sa môže predražiť aj o 10 %.

Ako je to s PUR penou?

Nedostatok tepelnoizolačných materiálov, viac prísna norma o požiarnej bezpečnosti stavieb a tiež nedostatok kvalifikovaných pracovníkov vedie k tomu, že za zateplenie minerálnou vatou či polystyrénom si priplatíte a zároveň si na to pomerne dlhú dobu počkáte.

U polyuretánovej peny našťastie nedostatok materiálu zatiaľ nehrozí a vďaka tomu, že nástrek je rýchly – až 200 m2 denne, nemusíte sa báť, že sa doba nejako výraznejšie pretiahne. Výhoda polyuretánovej peny spočíva aj v tom, že všetko, čo do zateplenia investujete, sa vám do 3-5 rokov vráti. Vzhľadom k nárastu cien a ťažkej dostupnosti ostatných tepelnoizolačných materiálov je preto na mieste nad touto alternatívou uvažovať.

Cenová kalkulácia