Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Polyuretánová pena šetrí nielen peniaze, ale aj prírodu

Izolácia polyuretánovou penou je veľmi obľúbená kvôli svojim skvelým funkčným vlastnostiam. Stačí naniesť tenkú vrstvu, ľahko sa dostane aj do obtiažne prístupných miest a vydrží niekoľko desiatok rokov. Čo to ale vlastne ten polyuretán je? A aký má vplyv na našu prírodu?

Polyuretán je polymér, ktorý vzniká reakciou viacfunkčných izokyanátov s polyalkoholmi. Vyvinul ho v roku 1937 nemecký chemik Otto Bayer a vynález si ihneď našiel široké použitie v priemysle – v papierenskom, automobilovom a textilnom priemysle a hlavne aj v stavebníctve. Polyuretán má totiž skvelé izolačné vlastnosti.

Najlepšia izolácia

S polyuretánovou penou možno izolovať prakticky všetko od základov až po podkrovie domu, možno ju totiž nastriekať aj do miest, do ktorých sa často nie je možné dostať – bez rizika vzniku škár a puklín. Peny izolujú ďaleko lepšie ako ostatné materiály, a pritom stačí naniesť oveľa tenšiu vrstvu.

Úspora emisií

Vďaka skvelej izolácii vyžadujú domácnosti menej energie na vykurovanie, prípadne chladenie interiéru, čím dochádza k úspore emisií oxidu uhličitého, ktorý vzniká spaľovaním fosílnych palív pri kúrení, v teplárňach alebo pri výrobe elektrickej energie.

Aj na samotnú výrobu prísad pre polyuretán je potrebné len malé množstvo energie. A v porovnaní s energiou, ktorú ušetríte vďaka úspore na energetických únikoch, sa jedná o naozaj zanedbateľné číslo. Pena totiž svoje vlastnosti prakticky nemení, jej úbytok je veľmi pomalý a vydrží až 50 rokov.

Výrobky z polyuretánu sú recyklovateľné, takže nehrozí riziko vzniku ďalších ton nezničiteľného odpadu. Potom čo doslúžia, sú likvidované špeciálnym spôsobom, tak aby bola príroda čo najmenej namáhaná.

Zdravotná nezávadnosť

Polyuretánové peny sú zdraviu neškodné – jediné nebezpečenstvo hrozí pri samotnom nástreku a preto je vždy vhodné zveriť túto úlohu do rúk odborníka. Peny okrem toho spĺňajú najvyššie hygienické štandardy, neplesniví a nelákajú žiadnych škodcov, majú totiž nulovú potravinovú hodnotu. Pena je vhodná aj pre alergikov, nevíri totiž prach.

Zelená úsporám

Ak sa rozhodnete pre izoláciu polyuretánovou penou, môžete požiadať o dotáciu Nová zelená úsporám, programu ministerstva životného prostredia na znižovanie energetickej náročnosti budov. Ekologická nezávadnosť polyuretánovej peny, jej priaznivý vplyv na životné prostredie, ale aj prakticky nemenné izolačné vlastnosti z nej robia izoláciu novej generácie, s ktorou vám stačí zaizolovať svoj domov iba raz za život.

Cenová kalkulácia