Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Izolácia potrubia PUR penou

Zateplenie potrubia by ste rozhodne nemali podceňovať – či už z dôvodu zníženia hluku, zabránenia otepľovania alebo ochladzovania vody a vzduchu. V dnešnom článku si zhrnieme, prečo by ste mali do zateplenia potrubia investovať a aké sú hlavné výhody izolácie PUR penou. U potrubia je totiž potrebné vziať pri zatepľovaní do úvahy jeho špecifický tvar – izolácia na báze vaty a podobne sa na to príliš nehodí, keďže nedokážu presne kopírovať jeho tvar.

Prečo zatepľovať potrubie?

Aj keď sa môže zdať, že izolácia potrubia je iba zbytočný prežitok, nie je tomu tak. Naopak – podľa súčasnej legislatívy je zateplenie potrubia brané ako nutnosť. Vodovodné trubky vedú vodu priamo do domácnosti, pričom na ceste stratia významnú časť tepla, ktoré je aj tak vždy potreba uhradiť. A zas u potrubia so studenou vodou vzniká často kondenzácia. Dochádza tak k rýchlejšiemu opotrebovaniu materiálu a zníženiu funkčnosti vodovodného systému.

Vďaka izolácii sa znížia náklady na ohrev vody, keďže voda vďaka zatepleniu stráca len minimum svojej teploty. Aplikáciu izolácie PUR penou je možné zároveň vykonať na veľmi náročne dostupných miestach, pričom vlastnosti peny sú stále – nemenia sa v čase ani v tlaku. PUR pena má tiež značne dlhú životnosť. Celý proces je zároveň veľmi rýchly, nie je pri ňom treba zasahovať do konštrukcie, ani nie je potrebné vodu vypínať; v konečnom dôsledku teda zvíťazí ako dodávateľ, tak koncový zákazník.

Zateplite potrubie chytrou penou

PUR pena sa od ostatných izolácií líši svojou špecifickou chemickou štruktúrou, ktorá jej dovoľuje maximálne utesniť všetky škáry a medzery bez toho, aby neskôr vznikali tepelné mosty či sa tvorilo zrážanie vody v kritických miestach. Práve u potrubia je táto funkcia veľmi dôležitá, pretože striekaná izolácia na báze peny je schopná utesniť aj členité a často napojované potrubie s mnohými záhybmi, s čím by si ostatné zatepľovacie materiály len ťažko poradili.

Medzi hlavné výhody tiež patrí rýchle a jednoduché nanesenie, ktoré nepreruší prevádzku potrubia a nenaruší tak dodávky vody. PUR pena je zároveň plne zdravotne vyhovujúca a nemusíte sa pri nej obávať poranenia, ako je to v prípade napríklad sklenej vaty.

Izolácia PUR penou vám súčasne zabezpečí, že v budúcnosti nebudú vznikať tepelné mosty, nebude dochádzať ku kondenzácii vody a vzduchu a v kritických miestach a popritom nedôjde k ohrevu  či ochladeniu vody a vzduchu. Čerešničkou na torte je potom fakt, že izoláciou potrubie dokonale odhlučníte.

V prípade, že sa rozhodnete izolovať kúrenie chytrou penou, získate okrem zateplenia aj hydroizoláciu, ktorá chráni potrubie pred okolitými vplyvmi. Pena je zároveň veľmi ľahká a pritom pevná – nemusíte sa teda obávať záťaže na nosnú konštrukciu. Ak izolujete nadzemné potrubie, je potrebné naniesť aj ochranný UV náter, ktorý potrubie chráni pred vplyvmi slnečného žiarenia.

Potrebujete zatepliť potrubie? Prezrite si ukážky našej práce alebo nás rovno kontaktujte. Radi vám pomôžeme vybrať vhodné riešenie priamo pre vás.

Cenová kalkulácia