Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Ako zatepliť starý dom?

Zatepľovanie budov a špeciálne rodinných domov sa teší veľkej obľube už nejaký čas. Donútili narastajúce ceny energií k plánovaniu zateplenia aj vás? Okrem zníženia nákladov tak získate aj ďalšie benefity: lepšiu akustickú izoláciu a elimináciu navlhnutia stien, teda aj zníženie rizika vzniku plesní a ďalších zdraviu škodlivých faktorov. Zateplenie je teda jednoznačným prínosom. Ako na to? Poradíme vám.

Ako a čím zatepľovať?

Chcete sa do zateplenia domu pustiť svojpomocne a ušetriť tak aspoň čiastku za špecializovanú firmu? Tento postup neodporúčame. Ide o prácu, ktorá je náročná ako na čas, tak aj na precízne prevedenie. Finálna úspora sa vám potom hlavne nemusí vyplatiť - pokiaľ urobíte chybu, zateplenie nebude plne funkčné. Zatepľovanie svojpomocne odporúčame iba veľmi schopným kutilom so skúsenosťami a schopnými pomocníkmi.

Či už zatepľujete sami, alebo s firmou, budete potrebovať dostatočné množstvo zatepľovacieho materiálu. Najčastejšie sa používa penový polystyrén EPS F (fasádny), ktorý ponúka výhodnú cenu a vynikajúcu tepelnú izoláciu. Ďalším obľúbeným typom izolácie je minerálna vata, ktorá je vhodná na zatepľovanie drevostavieb a konštrukcií z dreva. Obľúbenou novinkou s mnohými výhodami je Chytrá pena, ktorú možno použiť na takmer všetky druhy stavieb a domov.

Čo je Chytrá pena a prečo ju použiť?

Chytrá pena je striekaná polyuretánová pena s mnohými praktickými vlastnosťami, medzi ktoré patrí najmä jednoduchá aplikácia, vynikajúce tepelnoizolačné schopnosti, vysoká odolnosť a ekologická nezávadnosť. Skvele sa hodí práve na staršie domy, ktoré bývajú všeobecne vlhšie ako novostavby.

Chytrá pena sa aplikuje pomocou tzv. prevetrávanej fasády. Ide o systém zateplenia, ktorého súčasťou je vetracia medzera, ktorá umožňuje obvodovým stenám ako dýchať, tak aj odvádzať prípadnú vlhkosť z konštrukcie.

Chytrá pena sa aplikuje vždy do pripravenej pomocnej konštrukcie (fasádneho roštu). Medzi fasádnym roštom a záklopom je umiestnená vetracia medzera.

Systém prevetrávanej fasády Chytrá pena je určený prakticky pre všetky typy stavieb a domov (vrátane drevostavieb) a umožňuje zachovať na povrchu fasády klasický vzhľad omietnutej steny alebo akúkoľvek konečnú povrchovú úpravu fasády podľa predstáv zákazníka.

Naozaj sa to oplatí?

Zateplenie domu sa finančne aj zdravotne oplatí v podstate zakaždým. U starších vlhkých domov je potom úspora nespochybniteľná, často sa jedná o viac ako päťdesiatpercentnú úsporu energií. Prostredníctvom dotačného programu Nová zelená úsporám light môžete žiadať o dotáciu, ktorá pokryje veľkú časť investície do zateplenia. Dotácia sa vzťahuje aj na zatepľovanie pomocou Chytré peny. Neváhajte nás preto kontaktovať, aby sme zatepľovanie vášho domu mohli začať čo najskôr.

Cenová kalkulácia