Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Ako ušetriť za kúrenie

Mrzne, len tak treští, do jari ďaleko a vás ešte viac mrazí pri predstave sumy, ktorá sa objaví na vašom tohtoročnom vyúčtovaní za spotrebovanú energiu? Nie je sa čomu diviť. Poplatky za elektrickú energiu šli tento rok prudko nahor a v mnohých rozpočtoch spôsobili značný otras. Podobný vývoj postihol aj odberateľov plynu, no ani pevné palivá nie sú práve zadarmo. Cenu energií neovplyvníte, môžete však kúriť menej a ušetriť nemalú sumu aj svoje zdravie. Poradíme vám, ako na to.

Znížte teplotu

Približne 68 percent Čechov vo svojich domácnostiach prekuruje. To nie je dobré pre ich peňaženky, životné prostredie ani imunitu. Patríte medzi nich? Stiahnite termostat. Kedy je lepší čas na zbavenie sa tohto zlozvyku než vo chvíli, kedy niektorí ľudia platia tento rok za kúrenie takmer dvojnásobok minuloročnej sumy?

V obývacej izbe by malo byť okolo 20 stupňov, v spálni stačí 17, v detskej izbe by sa mala teplota pohybovať okolo 18 stupňov. A nezabudnite, že každý stupeň navyše zvyšuje spotrebu energie až o 6 percent. Popritom sa otužovaním zlepší aj vaše zdravie. Budete odolnejší voči respiračným ochoreniam, bude vám to lepšie myslieť a koniec prekurovania často znamená aj zlepšenie suchej pleti či suchého kašľa.

Zbierajte teplo do zásoby

Zaťahujete rolety, len čo vonku vykukne slniečko, aby vám nesvietilo do očí alebo lúče nepoukázali na prach hromadiaci sa na nábytku? Chyba. Keď svieti, nechajte odtiahnuté, nech sa váš dom prirodzene vyhreje.

Keď kúrite, uvoľnite všetky zdroje tepla: radiátory, kúpeľňové rebríky, z podlahy upracte hračky alebo koberce. Za radiátory môžete obstarať hliníkovú fóliu, ktorá nasmeruje vychádzajúce teplo dovnútra miestnosti.

Zistite, kadiaľ  vám uniká teplo

Podlaha, steny, okná, dvere... všetkými týmito cestami môže z vášho domova unikať teplo a s ním aj vysoké sumy za spotrebovanú energiu, najmä ak bývate v staršom dome alebo byte. Ak máte podozrenie, že niečo netesní, ako má, odhaľte slabé miesto a izolujte ho svojpomocne alebo za pomoci profesionálov.

Môže ísť o väčšie či menšie úniky, vo väčšine prípadov ich však hravo objavíte sami. Niekedy je potrebné izolovať väčšie plochy, napríklad strop alebo strechu. Aj keď sa môže investícia do rozsiahlejšej izolácie zdať pomerne vysoká, čoskoro sa vám vráti. Ak zvolíte izoláciu Chytrou penou, budete z nej ťažiť aj v lete. Zatiaľ čo počas jeseni a zimy táto ľahká PUR pena drží teplo vnútri domu, v letných mesiacoch bráni prehrievaniu a udržuje v dome optimálnu teplotu.

Objavili ste na svojom dome slabé miesto a potrebujete ho zatepliť, aby vás nabudúce účet za energie nerozhádzal? Zavolajte nám, spoločne nájdeme najlepší spôsob, ako úniku tepla zamedziť.

Cenová kalkulácia