Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Ako na hlodavce v izolácii? PUR pena hlodavcom nechutí

Myši a potkany nikto z nás prirodzene vo svojom obydlí nechce. Nie je to nič príjemné, keď nepozvaní hostia osídlia Vaš pôjd či pivnicu. Viete, že je možné zabrániť, aby sa hlodavcom u Vás v dome páčilo? Dôležitá je prevencia, pravidelná kontrola aj represie. Odkiaľ vlastne začať a ako na to? S tým Vám teraz v stručnosti poradíme.

 

Prevencia je základ

Najdôležitejším opatrením je prevencia - je teda nutné zabrániť tomu, aby myši či potkany vôbec vstúpili do vášho domu. Je nevyhnutné pravidelne kontrolovať a následne opravovať všetky medzierku a diery vo všetkých podlahách, stenách i stropoch svojho obydlia. K tomu ideálne používajte betón s prísadou rozbitého skla - bežná vápenná omietka nie je pre hlodavce takmer žiadnou prekážkou. To isté platí o štuku.

 

Použite "nechutnú" izoláciu

Izolácia je z pohľadu odolnosti voči hlodavcom ďalšov veľkou slabinou mnohých domov - bežný polystyrén alebo minerálna vata totiž hlodavcom chutí, takže si do týchto izolačných materiálov najmä v zime vyhryzávajú tunely a v tých potom spokojne žijú a množia sa. Ako si teda poradiť v tomto prípade? Podľa niektorých odborníkov sa tomu zabrániť nedá, ale na našom trhu existujú izolačné materiály, ktoré hlodavcom vyložene nechutia a riziko prehryznutia je tak u nich výrazne nižšie. Jedným z týchto materiálov je naša izolačná PUR pena. Tá hlodavcom "nechutí" a preto je u nej riziko poškodenia hlodavcami takmer nulové.

Ďalšie rady pre to, aby sa vám v dome neudusili hlodavce:

  • V priestore, kde by sa hlodavce mohli usadiť, nenechávajte nič, do čoho by sa mohli zahryznúť (polotovary, zvyšky jedál, tuhé mydlá a ďalšie materiály).
  • Všetky miesta, kde by sa mohli potkany a myši usadiť, opravte a vyplňte.

 

Potvrdili to aj štúdia

To, že PUR pena je odolná proti hlodavcom najviac zo všetkých izolácií potvrdila aj štúdia z Technickej Univerzity. Podľa štúdie najodolnejšie z jednotlivých typov izolácií boli polyuretánová pena a extrudovaný polystyrén. Naopak najnižšiu odolnosť proti aktivite myšou prejavili všetky prírodné organické izolácie, tj. Fúkaná celulózová izolácia (Tempelan), slama (pšeničná slama), konope, korok a ovčia vlna.

 

Pomôcť môže aj elektronika

Ďalšou obľúbenou a navyše nenákladnú metódou prevencie je použiť elektronický plašič myší. Na trhu ich existuje celý rad, cenovo sa pohybujú rádovo v stovkách korún. A naozaj môžu pomôcť.

 

Keď už sa hlodavec dostane ...

Ak sa vám napriek týmto opatreniam myši či potkany do domu dostanú, bude potrebné ich odchytiť alebo zabiť. Spôsobov k tomu existuje niekoľko - skôr sa používali hlavne otrávené návnady, dnes už tento postup neodporúčame. Jedovaté návnady totiž môžu zabiť aj iné užitočné tvory, v horšom prípade Vášho domáceho maznáčika. Nehľadiac na to, že predstavujú nebezpečenstvo aj pre deti.

 

Myši syr nejedia

Oveľa lepšou alternatívou sú elektrické alebo klietkové pasce. Tie prvé myši zabíju smrteľnou dávkou elektriny, tie druhé hlodavce len uzamknú do klietky - a Vy ho potom môžete odniesť ďaleko od svojho domu a vypustiť do prírody. Slovíčko ďaleko zdôrazňujeme - myš má skvelý orientačný zmysel, takže keď ju vyhodíte len pár metrov od domu, vráti sa. Dôraz klaďte aj na to, čím myš do pasce prilákate. Existuje zarytá predstava, že myšiam chutí hlavne syr, ale tá je mylná. Oveľa viac si pochutnajú na semienkach, obilných zrnách, ovocí, na sušenom ovocí, zelenine alebo napríklad kúsku chleba. S týmito návnadami bude vaša snaha o poznanie efektívnejšia.

Cenová kalkulácia