Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Ako izolovať akumulačnú nádrž?

Pre správnu prevádzku akumulačnej nádrže je zásadná jej správna izolácia. Pri nedostatočnej izolácii dochádza k tepelným stratám, ktoré sa za krátku dobu prejavia na účte za jej prevádzku. Poradíme vám, aký materiál je pre izoláciu akumulačnej nádrže najlepší a ako ju v prípade potreby aplikovať svojpomocne.

Akumulačná nádrž slúži k ohrevu a uchovaniu teplej vody, ktorá nezriedka dosahuje teploty až 90 stupňov Celsia. Aby voda v nádrži nechladla viac, než je nutné, je potrebné akumulačnú nádrž zaizolovať. Odporúčame, aby tento úkon vykonával vyškolený odborník, v prípade núdze a po dôkladnom naštudovaní problematiky to však môžete zvládnuť aj svojpomocne.

Vyberte správny materiál

Nie je izolácia ako izolácia. Možno vás láka využiť zvyšky, ktoré vám ostali zo stavby alebo po zatepľovaní strechy, napríklad polystyrén. Jeho použitie však dôrazne neodporúčame. Ide o vysoko horľavý materiál, ktorý v podobe dosiek navyše ani nedokáže akumulačnú nádrž dôkladne obopnúť, čím dochádza k ďalším tepelným stratám. Vysoká teplota, ktorú akumulačná nádrž produkuje, navyše tento materiál postupne poškodzuje, a znižuje tak jeho vlastnosti. Za pár rokov teda bude nutné izoláciu vymeniť.

Ponúka sa aj možnosť využiť minerálnu či sklenú vatu v kombinácii s hliníkovou fóliou, tento postup však vyžaduje zručnosť a dôkladné utesnenie pomocou izolačnej pásky, aby sa postupom času izolácia nezačala odlupovať.

Pri výbere vhodnej izolácie by sme sa mali riadiť najmä odporúčaním výrobcu, ktoré nájdeme v návode na použitie. Niektorí výrobcovia dokonca ponúkajú izolačnú vrstvu z polyuretánovej peny presne na mieru, ktorá sa na nádrž jednoducho navlečie a perfektne sedí. Nevýhodou môže byť vysoká obstarávacia cena tohto druhu izolácie.

Chytrá pena ako optimálne riešenie

Kompromisom môže byť použitie striekanej PUR peny, ktorá sa presne prispôsobí tvaru nádrže a jej hydroizolačné aj tepelnoizolačné vlastnosti presne zodpovedajú požiadavkám na izolovanie akumulačných nádrží. Tvrdá striekaná PUR pena navyše ponúka rýchlu a presnú aplikáciu, skvelú tepelnú vodivosť a priľnutie k akémukoľvek povrchu, takže nie je šanca, aby prilipla zle a tvorili sa pod ňou vzduchové bubliny. Nanáša sa v jednej vrstve aj na nepravidelné a ťažko prístupné povrchy, takže konštrukciu nijako nezaťažuje.

Ako nanášať striekanú PUR izoláciu

Znovu opakujeme, že je vždy lepšie nechať nanášanie izolácie v rukách profesionálov. Pokiaľ sa však do tohto projektu chcete pustiť sami, dôkladne si naštudujte návod na použitie, prípadne sa poraďte s predajcom. V prípade nesprávneho nanesenia hrozia riziká, ktorým predídete len precíznou a profesionálnou aplikáciou.

Chcete sa poradiť alebo objednať profesionálov, ktorí sa o izoláciu postarajú za vás? Kontaktujte nás, radi poradíme.

Cenová kalkulácia