Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

Aké sú riziká nesprávnej aplikácie PUR peny?

Rozhodli ste sa pre zateplenie svojho domu striekanou polyuretánovou izoláciou? Toto rozhodnutie kvitujeme. Musíme sa však tiež pozrieť na riziká spojené s nesprávnym nanesením PUR peny, ktorým si môžete zarobiť na nemalé problémy. Či už sa rozhodnete pre nástrek izolácie svojpomocne alebo chcete ušetriť a najmete si tú najlacnejšiu firmu, môžete tvrdo naraziť.

V čom je problém?

Riziko podozrivo lacného nástreku tkvie v tom, že výrobca nemusí zaistiť potrebnú kvalitu polyuretánovej peny a púšťa sa do výroby tohto izolantu takpovediac na kolene. Hoci je výroba legislatívne čiastočne ošetrená, výsledky môžu byť viac ako neslávne. Samotná výroba polyuretánovej peny je totiž vcelku zložitá, my v Chytré pene preto odoberáme produkty iba od overeného nemeckého výrobcu, ktorý môže svoju odbornosť a kvalifikáciu riadne doložiť.

Ďalším kameňom úrazu je potom optická jednoduchosť nástreku peny na mieste. Aby pena správne izolovala a ponechala si svoje unikátne vlastnosti, treba pri jej nástreku dbať na presné postupy, použiť profesionálne zariadenie a zároveň veľmi presne a citlivo nastaviť všetky parametre ako je teplota, tlak, zmiešavanie, pomer zložiek atp. Zároveň je potrebné vziať do úvahy, že nie je pena ako pena – je značný rozdiel medzi tvrdou a mäkkou PUR penou a obe sa používajú na úplne iné účely.

Najdôležitejšou oblasťou je však už samotný návrh izolačnej vrstvy s ohľadom na teplotné a vlhkostné charakteristiky prostredia, kde má dlhé desiatky rokov slúžiť. Znalosť stavebnej fyziky, fyziky polyuretánových pien, dokonalé zvládnutie výpočtov tepelnotechnických stavov a znalosti týkajúce sa aplikačných postupov a príprav sú v tomto prípade úplne kľúčové. Práve neznalosť v týchto oblastiach vedie u neskúsených firiem a živnostníkov k fatálnym omylom a hrubým chybám už pri samotnom návrhu izolácie.

Strata izolačných vlastností a tvorba tepelných mostov

Pri izolácii plochých striech nástrekom tvrdej polyuretánovej peny dochádza často k nesprávne nastavenej hustote peny a teda jej nedostatočnej hmotnosti. Základným predpokladom je voľba vhodného, overeného systému, a to peny s objemovou hmotnosťou 60 kg/m3. Dlhodobé skúsenosti prevzaté z ostatných európskych krajín, predovšetkým z Nemecka, jednoznačne preferujú peny o tejto špecifickej hmotnosti. Mnoho ďalších fyzikálnych vlastností tejto izolačnej vrstvy je priamo naviazané na veličinu objemovej hmotnosti. Ide napríklad o pevnosť v tlaku pri 10% stlačení, obrysovú stabilitu, pevnosť v ťahu či nasiakavosť. Akékoľvek zníženie hmotnosti sa prejaví v dlhodobej životnosti izolantu a straty unikátnych vlastností. Predovšetkým v segmente izolácie plochých striech je úplne kľúčové striktne dodržiavať celý rad ďalších parametrov, ktoré sú priamo závislé od daných klimatických podmienok, tj teploty a vlhkosti exteriéru i izolovaného objektu.

Pri nesprávnej aplikácii striekanej peny je zradné to, že sa nedostatky nemusia prejaviť ihneď, ale až za niekoľko rokov. Stratu tepelnoizolačných vlastností nespoznáte rovno, aj tvorba tepelných mostov, cez ktoré vám bude zbytočne unikať teplo, trvá nejaký čas. Následky neodbornej izolácie však môžu byť pre vašu peňaženku aj samotnú budovu veľmi negatívne.

Vždy by ste preto mali pre samotnú aplikáciu izolácie vyberať kvalifikovanú firmu, ktorá má doložené roky skúseností, potrebné certifikácie a odborne vyškolených pracovníkov, ktorí sa za svoju prácu môžu zaručiť. Rozhodne by ste tiež nemali zabúdať na referencie ostatných klientov. My v Chytré pene nepatríme k špičkám v odbore pre nič za nič – všetky vyššie spomenuté aspekty sú pre naše podnikanie kľúčové. Profesionálne vypracované zákazky a spokojní zákazníci potom hovoria za nás. Pridajte sa k nim aj vy.

Cenová kalkulácia