Viac než izolácia ...
phone+421 904 092 669
Znáte z TV - Loskuták

5 dôležitých zásad pri izolácii strechy

Precízne zateplenie strechy je rovnako dôležité ako izolácia fasády. Zle izolovanou strechou totiž uniká veľké množstvo tepla – v zime to znamená zbytočné vykurovanie navyše. Ako pri zatepľovaní postupovať a ktoré zásady dodržať?

1. Ujasnite si, čo od izolácie očakávate

Ide vám o to urobiť zateplenie rýchlo a lacno, alebo túžite dlhodobo ušetriť a nevadí vám vyššia počiatočná investícia? Ak ide o druhý prípad, je pre vás skvelým riešením striekaná polyuretánová pena. Vďaka nej môžete ušetriť až 70 % prevádzkových nákladov.

Kým si však uvedomíte, ktorý typ izolácie je pre vás ideálny, podrobte svoju strechu dôkladnej kontrole – zistite, v akom stave je strešná konštrukcia a príslušne ju ošetrite. Napríklad pomocou prostriedkov na drevokazný hmyz. A ak je strecha v zlom stave, vyplatí sa jej celková rekonštrukcia.

Návrh tepelnej izolácie zverte projektantovi. Nesprávne zvolený materiál by vám spôsobil len starosti – jeho výmena by vás vyšla draho. Dobrou správou je, že na zateplenie domu môžete získať dotáciu – program „Nová zelená úsporám“ túto možnosť ponúka.

2. Zvoľte správneho dodávateľa

Nie všetky výrobky majú zodpovedajúce technické parametre – spravte si dôkladný prieskum trhu, než sa rozhodnete. Voľte len preverených výrobcov. Má dodávateľ potrebné osvedčenia a preukázateľné referencie? Je možné prezrieť si doterajšie realizácie? Ako dodávateľa hodnotia predchádzajúci zákazníci?

Vybraný materiál by mal taktiež zodpovedať tunajším klimatickým podmienkam – takým materiálom je napríklad Chytrá pena.

3. Vyhľadajte skúsenú realizačnú firmu

Aby ste si poistili maximálnu funkčnosť materiálu a zodpovedajúce vlastnosti, nepúšťajte sa do zatepľovania sami. Bez dostatočných skúseností nikdy nedosiahnete taký výsledok ako odborník, ktorý sa v oblasti neustále vzdeláva a má za sebou desiatky školení a úspešných realizácií.

4. Dôležitú úlohu zohráva príprava aj klimatické podmienky

Aby zateplenie strechy prebehlo tak, ako má, je nevyhnutné venovať čas príprave podkladu. Penu je možné aplikovať jedine na suchý a čistý povrch, bez mastnoty a prachových častíc – nedostatočná príprava by mohla negatívne ovplyvniť priľnavosť PUR peny.

Podobne podstatnú úlohu pri zatepľovaní v exteriéri hrá počasie – rýchlosť vetra nesmie byť väčšia než 5 m/s a minimálna teplota okolitého prostredia nižšia než 8 °C.

5. Ochranný náter na záver

Pri šikmých a plochých strechách je dôležitá tiež hydroizolácia – medzi tie najmodernejšie sa radí polyurea (aplikuje sa nástrekom aj náterom) alebo silikón. Striekaná aj náterová vrstva vytvorí dokonalú bezšvovú plochu a nijako nezaťažuje konštrukciu strechy.

Hydroizoláciu Chytrá pena uplatníte aj na pôvodnom povrchu – už existujúce vrstvy sa nemusia pred aplikáciou odstraňovať, všetko preto prebehne oveľa rýchlejšie a za menšiu finančnú čiastku. Len čo je hydroizolačný náter hotový, už nie je treba robiť ďalšie povrchové ošetrenia. Pochôdzne strechy je možné doplniť ešte protišmykovou úpravou.

Cenová kalkulácia